Analyser av ben funnet i Spania viser at Neandertalerne - forløper for mennesket - hadde samme gen som er en forutsetning for språk.
Alt fra mus til organgutanger har genet FOXP2, men forskerne tror det skjedde en forandring for ca. 400.000 år siden, langt nok tilbake til at Neandertalerne kan ha snakket.
Neandertalerne var en godt kuldetilpasset menneskeart som levde her i Europa i kanskje så mye som 250 000 år før våre forfedre Homo sapiens kom.
Men var de godt nok tilpasset? spurte vi den gang.
Analyser av neandertalernes siste skanse i Europa, på Gibraltar,
hvor de holdt stand lenge etter at alle deres slektninger var blitt utryddet på resten av kontinentet, tydet på at klimaet i denne siste perioden hadde vært det strengeste på 250 000 år.
Det fikk forskerne til å konkludere at det var klimaet som var hovedårsaken til at denne vår søsterart gikk dukket, og ikke konkurransen med oss.
Forsvant ikke under kuldeperiode
En ny studie ledet av professor Chronis Tzedakis ved University
of Leeds, og nå publisert i Nature, konkluderer med at neandertalerne ikke forsvant under noen av de ekstreme kuldeperiodene, altså at klimaet i hvert fall ikke direkte kan ha vært årsaken til utryddelsen.
I en pressemelding skriver Tzedakis at det hittil har vært tre usikkerheter som ha hindret forskerne i å gi et godt svar på forholdet mellom klima og neandertalere.
- Det nøyaktige tidspunktet for neandertalernes utryddelse er usikkert
- Usikkerhet i nøyaktig
datering av radiokarbonanalyser
- Usikker kronologi i de paleoklimatiske data
Tzedakis'
forskerteam plottet radiokarbondata av interesse direkte inn i veldokumenterte paleoklimatiske arkiver, og ungikk dermed de to siste usikkerhetene.
Men problemet med
nøyaktig når den siste neandertaler forsvant, forblir uløst.