WIEN 2013

 

Wien er Østerikes hovedstad og største by. Den ligger ved Donau. 

Det er en betydelig industri i byen, som likeledes er et viktig sentrum for kultur og vitenskap. Byen har mange faghøyskoler,  og har et av verdens beste vitenskapelige biblioteker, de har verdensberømte muséer, teatre og operaer, blant annet Burgtheater og Staatsoper.

Wien har en interessant byplanhistorie. Byen har en indre middelaldersk kjerne som inntil midten av 1800-tallet var omgitt av festningsverk. Festningsverket var blitt bygget ut i løpet av det 15. og 16. århundre for å holde fienden ute. Dette førte til at byen etterhvert holdt på å bli kvalt. Et av byens problemer var at det ikke fantes noen naturlige gjennomfartsveier mellom bykjernen og omlandet, til den bebyggelse som var grodd opp der. Og i 1857  gav keiser Frans Josef sin tillatelse til at befestningene i en bredde av 600 meter kunne rives, og en fikk frigjort et enormt byggeområde. Ringstrasse som området ble kalt, består av ca. 30 offentlige bygninger, 38 statuer, syv fontener og fem parker fordelt over ca. 4 km. Ringstrasse fungerte ikke bare som et overgangsområde mellom sentrum innenfor og arbeiderbydelene utenfor. Det hadde også en militær funksjon i tilfelle opptøyer, og kaserner ble plassert strategisk på strekningen.

Blant de kulturhistorisk mest betydningsfulle bygninger kan særlig nevnes domkirken Stephansdom, keiserens tidligere residens Hofburg, det keiserlige lystslott Scønbrunn, slottet Belvedere, foruten rådhuset og parlamentsbygningen. Naturparken Prater med forlystelseområde er også berømt.

 

Noen av Wiens kjente komponister:

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Født 27. januar 1756 i Salzburg.

 Død 5. desember 1791 i Wien.

*

Ludwig van Beethoven

Født i Bonn

Flyttet til Wien i 1792  og ble der til sin død.

Død 1827 i Wien

*

Johannes Brahms

Født 7. mai 1833

Flyttet il Wien i 1862 og ble der til sin død.

Død 3. april 1897

*

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE