URBEFOLKNINGEN ABORIGINERNE

     

Den gjennomsnittlige levealderen for aboriginere er 20 år kortere enn den for landets øvrige befolkning.

Den australske urbefolkningen fikk ikke stemmerett før i 1962.

Ikke før i 1967 telles aboriginere med i folketellinger.

Det finnes over 200 aboriginale språk, men kun få av dem brukes i dag.

Ordet aborigin kommer fra latin, og betyr fra begynnelsen.

Det var vanlig å anta at de første urinnvånerne kom til Australia fra det asiatiske fastlandet rundt 30 000 år f.Kr. Det ble imidlertid i 1996 funnet knokler og redskaper som angivelig er 100 000 år gamle.


Det bor ca. 380 000 aboriginere i Australia, noe som utgjør omtrent 2 % av den totale australske befolkningen på 19,7 millioner.

Halvparten av alle aboriginere er under 20 år.

Den gjennomsnittlige levealderen for aboriginere er 20 år kortere enn den for landets øvrige befolkning.

Den australske urbefolkningen fikk ikke stemmerett før i 1962.

Ikke før i 1967 telles aboriginere med i folketellinger.

Det finnes over 200 aboriginale språk, men kun få av dem brukes i dag.

Ordet aborigin kommer fra latin, og betyr fra begynnelsen.

. De var fra starten over 750 000 aboriginere, men i dag er det kun 380 000 aboriginere igjen i landet. De kom til landet for 80 000 år siden og er en av de eldste urbefolkningene i verden. De har ikke et felles språk, men over 200 forskjellige språk, men kun få av dem brukes i dag 

 

De første Aboriginerne kom med båter fra Indonesia, og er opprinnelig fra Sørøst-Asia. De var et fredlig folk som levde i ett med naturen til slutten av 1700-tallet da engelskmennene overtok landet. Lederen het James Cook og brukte Australia som et fangested for mennesker som ikke var ønsket i Europa. Også mange aboriginerne ble behandlet som slaver eller skutt og drept.     

 

Aboriginerne ble både utsatt for diskriminering og undertrykkelse. På begynnelsen av 1900-tallet ble ca 60 000 aboriginer-barn tatt vekk fra deres folk, og oppdratt som australske landsmenn uten å vite at de egentlig var aboriginere. Ettersom de ble voksne ble de tvangsgiftet. Dette skulle være starten på å utrydde aboriginerne og få dem sivilisert og tilpasset de nye australske levemåtene.

 

Etter 2.verdenskrig så det endelig lyst ut for aboriginerne. De fikk godkjent statsborgerskap og var starten på nye rettigheter for urbefolkningen, men de kjempet fortsatt for å få tilbake de landområdene de en gang ble fratatt.

 

I dag lever aboriginerne i fred og er fortsatt bosatt i Australia. De har fortsatt egne levermåter som blir bestemt av eldrerådet i Stammen. Men et stort flertall av aboriginere er i dag rusmisbrukere og alkoholikere.

 

Det aboriginske flagget er et symbol på aboriginernes folk og rase. Det røde nederst på flagget symboliserer jorda, mens det svarte representerer det aboriginske folket. Den gule sirkelen i midten er symbolet på Sola, som er skaperen av alt liv.Giftemål og kjønn

Aboriginere hadde et system som gjorde at alle giftet seg med en innen slekten. Arrangerte ekteskap mellom unge jenter og menn i 20-30 års alderen var vanlig. I denne alderen hadde mennene lært det de trengte. Omkjæring var en viktig del av kulturen. Du ble ikke sett på som mann om du ikke var omkjært. Dette var en meget smertefull operasjon, som ble utført med steinverktøy.    Aboriginerne hadde ingen leder eller noen nedskrevene lover. Men de hadde leveregler. Under oppdragelsen lærte barna disse reglene. Ved brudd på reglene ble man straffet, og det var den som visste mest om slekten som var ”dommer” i ekteskapssaker som for eksempel utroskap.   De hadde et naturalistisk kjønnsrolle samfunn. Kvinner gjorde kvinnenes oppgaver, og mennene gjorde typiske manns oppgaver.


 
 

Uluru

Uluru er en kuppelformet klippe i Nordterritoriet. Ligger ikke langt fra byen Alice Springs. Uluru er Aboriginernes hellige fjell. Hvis du går turen rundt fjellet kan du se helleristninger og hulemalerier. Alt dette ifølge Caplex. Uluru regnes som verdens største eller nest største monolitt. Den er ca 350 meter høy.
 

Aboriginere har en egen oppfatning av hvordan universet ble skapt. De tror at alt ble skapt i en periode de kaller for drømmetiden. I drømmetiden var himmel og jord ett, og det fantes bare overnaturlige vesener i form av ånder. Disse overnaturlige vesenene ble en gang vekket til live, og de dro dermed rundt jorden og skapte landskap, øyer, fjell og dyr. Åndene som utførte denne skapelsesprosessen var ikke bare snille og gode, noen var også onde. Dette førte til at det oppsto krangling der de møttes, og de lagde regler og lover som menneskene skulle følge. Aboriginerne følger disse reglene den dag i dag, og de hyller åndene med ritualer, sang og dans.

For aboriginerne er alt i naturen hellig, og de tar vare på den som deres eget liv. Et spesielt sted som er hellig for dem er Ayers Rock, eller Uluru som de selv kaller det. Dette er en stor, rød steinformasjon som ligger i Australia, og som er en veldig populær turistattraksjon for folk rundt om i hele verden. For aboriginerne er denne ”steinen” hellig fordi de tror den har en tilknytning til drømmetiden.

I dag er det ikke alle aboriginere som tror på den opprinnelige religionen. Mange er kristne, og har forandret enkelte tradisjoner.

U rbefolkningen har vært utsatt for rasisme helt siden slutten av 1700-tallet da England erobret Australia. Fra den dagen har aboriginere blitt undertrykt og utsatt for lidelse. De har hatt dårlig med helsetilbud og økonomi, og blir sett på som ”en nasjonal tragedie og skam.” Fordi de fleste aboriginere har dårligere helse enn de fleste australierne reduseres levealderen deres med nesten 20 mindre enn vanlig australske landsmenn.

 

Mange aboriginske barn ble også fratatt fra resten av stammen og familien sin, og satt i barnhjem der de ble oppdratt etter de australske levemåtene. Barna var for unge til å vite at de egentlig var aboriginere og vendte derfor aldri tilbake til urbefolkningen sin. Disse barna ble derfor kalt ”Den stjålne generasjonen.”


 


Didjeridu, didgeridoo eller didjeridoo?

"Didgeridoo" er den stavemåten som gir fleste treff om du søker på nettet, men "didjeridu" er den mest korrekte formelt sett. De andre skrivemåtene er blandinger av de to.  Du vil også støte på betegnelsen "yidaki" (også denne i forskjellige varianter). Dettte er navnet på didjeridu brukt i Nordøst Arnhemland. Det finnes også en mengde andre aboriginske ord for instrumentet i de forskjellige stammene.

 

Didgerido

http://www.youtube.com/watch?v=DC9w4KWEgJEVery old didgeridoo played by a modern master - unique!

http://www.youtube.com/watch?v=QSXjpWUDvO4


Didjeridoo Dreaming


http://www.youtube.com/watch?v=497HjQLwWtQ


 


Aboriginal Dance Theater, Kuranda, Australia
http://www.youtube.com/watch?v=cQGApoHMZYI


   


Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE