VELVÆRE 3

 

 

 

HJERNETRIM, HVORDAN TRENE HJERNEN?LOCI-METODEN

1.)
Se for deg en rute gjennom huset til en venn med ti steder eller punkter. La det være en logisk rekkefølge mellom stedene. Sted 1 kan eksempel være inngangsdøren, sted 2 kan være entreen osv. Du kan fint gå gjennom vegger og tak for å nå til neste punkt på ruten.


2.)
La en venn skrive ned ti tilfeldige ord på arket.


3.)
Få vennen til å lese ordene høyt, med fem sekunders mellomrum. Se for deg første ord på første sted i reiseruten, ord to på sted to, og så videre i den rekkefølgen de leses opp.


4.)
Se om du kan huske ordene etterpå ved å gå gjennom reiseruten din i hukommelsen.


5.)
Eksperimenter med å lære nye ting, for eksempel kan du lære deg statsrådene eller landene i Latin-Amerika ved å lage billedlige assosiasjoner av navn (eksempel: Meltveit Kleppa = en klepp i melposen.)

6.)
Utvid ruten, eller lag flere ruter. En rute kan brukes på nytt og på nytt, bare husk å "tømme" den iblant.


7.)
Tren litt hver dag. Slik aktiveres både visuell og verbal hukommelse.

LYKKE TIL!

 

 

Her kommer noen tips som kan hjelpe:

 

 

Dropp sjokoladen, spis nøtter og blåbær
Disse produktene reduserer blodsukkeret ditt, noe som fører til at du tenker klarere og har lettere for å tilegne deg ny kunnskap.

 

Ta deg en svingom
Det høres kanskje rart ut, men når du lærer deg nye måter å bevege deg på jobber hjernen og nye nerver skapes. Dansing virker også beroligende på stressnivået til hjernen.

 

 

Bytt ut krutongene med valnøtter
Glad i å ha krutonger i salaten? Hvis du bytter de ut med valnøtter som inneholder Omega3, så får du en gave pakke. Humøret ditt forbedres, opphisselsen, som kan drepe hjerneceller, forsvinner og i tillegg erstatter det tapt melatonin som er viktig for at hjernen skal fungere.

 

 

Vær aktiv
Når du beveger deg i 20 minutter synker blodsukkeret ditt, blodet flyter bedre og du tenker klarere.Finn en bevegelsesform du trives med.

 

 

Lær deg et språk
Når du trener hjernen utsetter du nedbryting av nettopp hjernen. Det er viktig for deg som vil leve lenge og være klar i hodet .


Lær språk med ny metode på nettet

 

 

Spill dataspill
Dataspill eller hjernetreningsspill , utfordrer hjernen din på en positiv måte. Når du lærer deg nye ting skapes nye nerver i hjernen i tillegg til at du trener responstiden og hukommelsen din.

 

 

Kom deg ut av komfortsonen
Har du blitt god til å spille Sudoku eller lage en bestemt matrett? Da er det på tide å bevege seg videre. Nye nerveforbindelser blir ikke opprettet når du først har mestret de.
Så forsøk noe som ikke faller deg like naturlig.

 

 

Kvitt deg med stresset
Kronisk stress kan føre til at hukommelsessenteret i hjernen minsker. Når du samhandler med andre aktiverer du flere deler av hjernen, og det å lære nye eller andre måter å takle f.eks. sykdom på, setter i gang produksjonen av nye nervekoblinger.

 

 

 

 

 TIPS TIL AVSLAPPNING:

Hva kan man så gjøre for å redusere stressfølelsen? Her er ti enkle teknikker som du kan bruke i nærmest hvilken som helst situasjon der du kjenner at hjernen jobber på høygir.

 

1.
Mediter
Meditasjon trenger ikke nødvendigvis å bety at du må krølle deg sammen som en sirkusartist; poenget er at du samler tankene dine. All slags aktiviteter der du gjør samme handling om og om igjen kan være meditasjon, for eksempel strikking, maling, svømming eller puslespill. Å gå en spasertur fungerer også fint. Det viktigste er at det er noe som får deg til å konsentrere deg om det som skjer her og nå.

Med en gang du begynner å tenke på andre ting, som innleveringen på skolen eller presentasjonen du skal holde på jobb i morgen, eller hva du skal lage til middag, da skal du vende din fulle konsentrasjon tilbake til det du driver med. Du skal kun tenke på det du gjør nå – ikke på det som skjedde i går eller det du skal gjøre i morgen.

 

2.
Reis til drømmeland
Hvis du ikke klarer å samle tankene gjennom meditering, er kanskje en fantasitur det du trenger. Se for deg en fredfull plass, det kan være et sted du har vært på ferie, en flott leilighet eller en plass du bare dikter opp. Klarer du ikke å forestille deg et slikt scenario, kan du prøve å tenke på en konkret ting, for eksempel det varme ullteppet.

Når du kjenner at du er stresset skal du tenke på dette stedet eller denne tingen. Forestillingen vil skyve stresset vekk fra tankene dine og gjøre deg rolig. Jo mer realistisk drømmen din er, med tanke på farger, lyd, lukt og hvordan ting føles, jo mer avslappet blir du.

 

3.
Pust fra magen
Når man er stresset blir ofte pusten mer ”opphakket” med kortere drag. Skal du roe deg ned, må du derfor endre pusteteknikk.

Ta et dypt drag fra magen og blås luften sakte ut igjen med sammensnurpet munn. Kjenn hvordan mage og rygg fylles med luft når du trekker inn, og hvordan brystet senker seg når du puster ut. Pust inn og ut på denne måten ti ganger, og kjenn at du blir mer avslappet for hvert drag.

 

4.
Se deg omkring
En av grunnene til at vi ofte føler oss stresset, er at vi tenker for mye på fortid og fremtid. Hvis du kun forholder deg til det som skjer akkurat nå, vil du merke at du straks blir mer avslappet. Det kan være vanskelig å stenge andre tanker ute, men det er fullt mulig med litt øvelse.

Prøv å se på omgivelsene som et barn ville ha gjort: med full fascinasjon og ingen fordømmelse. Er du utendørs kan du for eksempel nyte de vakre blomstene. Se på fargene, fasongen og bladene. Er du inne i en butikk, kan du ta for deg et plagg som du liker. Studer mønsteret, stoffet, fargene og alle andre detaljer. Ved å fokusere alle tankene dine på denne ene tingen som du har her og nå, vil stresset sakte, men sikkert forsvinne.

 

5.
Drikk te
Drikker du mye kaffe kan det være en medvirkende årsak til stress. Koffein øker nemlig nivået med kortisol, som er stresshormonet vårt. Pøser du innpå med kaffe dagen lang, kan det derfor være en ide å bytte ut, i alle fall noen av, kaffekoppene med en urtete. Koffeinfri kaffe er et alternativ
.

 

6.
Vær kjærlig
Kos med kjæledyret ditt, gi en venn en god klem eller kyss kjæresten din. Forskning viser at fysisk kontakt, med både dyr og mennesker, kan senke blodtrykket samt redusere nivået med stresshormoner.

Også sosial og følelsesmessig kontakt har en positiv virkning. Å være sammen med andre mennesker får hjernen til å jobbe bedre, og du har lettere for å se mulige løsninger på problemer som tidligere virket umulige. Så hvis du står fast med en oppgave eller et problem, kan det faktisk lønne seg å dra på kafé med gode venner.

 

7.
Masser deg selv
Med stress kommer gjerne stiv nakke og såre muskler. Har du ikke tid eller mulighet til å dra på spa, kan en egenmassasje gjøre nytten. Bruk begge hendene og masser forsiktig nakke og skuldre. Men pass på så du ikke anstrenger skuldrene når du holder armene opp på denne måten.

 

8.
Ta en time-out
Når du kjenner at hodet koker og det er rett før du går på veggen, bør du ta en time-out. Finn et rolig sted hvor du kan sette deg eller legge deg ned. Pust dypt fra magen og fokuser på å slippe all spenningen ut av kroppen. Ta deg god tid og kjenn at hjertet roer seg.

 

9.
Lytt til musikk
Musikk har stor påvirkningskraft, og det sies at vakre toner kan berolige hjertet, samt ”smøre” sjelen. Så når du blir stresset og oppjaget kan en rolig melodi være løsningen. Musikk er svært subjektivt og man skal selvsagt høre på det man selv liker, men særlig klassisk musikk anbefales. Gjennom forskning har man funnet ut at 30 minutter med denne type musikk har samme effekt som 10 mg med Valium.

 

10.
Tenk positivt
Se for deg noe eller noen som får deg i godt humør. Det kan være barna dine, en hendelse fra sist ferie, katten din, en morsom episode på tv eller de lekre skoene du har så lyst til å kjøpe. Slike positive tanker vil hjelpe deg med å puste roligere og slappe av i musklene. Hjertet trenger kun 30 sekunder å finne roen.Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE