GJÆRBAKST

 

 

Italiensk foccaccia

50 g gjær
3 ½ dl lunkent vann
3 ss god olivenolje
½ ts tørket rosmarin
1 ts salt (gjerne grovt)
ca. 10 dl hvetemel (finbakstmel)
Dessuten:
Olivenolje, grovt salt og rosmarin til pensling og pynt.

Tilberedning

Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett fingervarmt vann (37 gr). Rør til gjæren er oppløst. Tilsett salt, rosmarin og olje. Ha i litt mel om gangen. Elt med hånd eller elvisp så det ikke blir for mye mel. Kna deigen til den er blank og smidig. La den heve under kjøkkenhåndkle ca. 40 minutter.
Ha deigen tilbake på melet bakebord og kna den gjennom. Del i 10 like deler. Formes til runde boller. Flat dem ut til ca. 12 cm runde kaker. Ha dem på papirkledd bakeplate. Får etterheve under håndkle ca. 20 minutter.
Prikk groper i kakene med fingertuppene. Pensle med olivenolje. Dryss på grovt salt og malt rosmarin. Stek brødene midt i ovnen på 220 grader i ca 15-20 minutter.

Helst doble eller 3-doble oppskriften og ha masse gode brød I fryseren.

Porsjoner: Som tilbehør til 8-10 pers.


Hverdagsbrød

Ingredienser:

Fordeig:

 • 8 dl skummet melk
 • 200 g hvetekli kruskakli
 • 300 g siktet rugmel

Øvrige ingredienser:

 • 2 dl skummet melk
 • 1 pk gjær
 • 3 ss rapsolje
 • 800 g hvetemel
 • 2 ts salt

egg til pensling

rugmel til pynt

Fremgangsmåte:

Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brod. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel.

Stek brødene pa nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt er. Avkjøles pa rist.


Focaccia

Ingredienser:

 • 50 g gjær
 • 5 dl vann
 • 1 ss sukker
 • 2 ts salt
 • ½ dl olivenolje
 • 12 dl hvetemel
 • 1,5 ts salt (gjerne flaksalt)

Fremgangsmåte:

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til dobbel størrelse.

Smør en langpanne med olje eller bruk bakepapir. Hell deigen utover og trykk den jevnt utover. La deigen heve i ca. 30-40 minutter.
 
Hell litt olivenolje over og strø på flaksalt. Stekes i ovnen på midterste rille ved 200ºC i ca. 25 minutter. Avkjøl og del i biter. Server gjerne en deilig salat til brødet.


Brød i langpanne

Ingredienser:

 • 1,7 l vann eller melk
 • 1 pk gjær
 • 4 ts salt
 • 500 g sammalt rug, grov
 • 1 kg sammalt hvete, grov
 • 1 kg hvetemel
 • 2 dl solsikkekjerner
 • 1 dl linfrø

smeltet smør til pensling mellom brødene

vann til pensling

Fremgangsmåte:

Varm vannet eller melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med væsken. Ha i salt og mel og eventuelt solsikkekjerner og linfrø. Elt deigen smidig og fin. Hold igjen litt av hvetemelet til bakingen av brødene. Smør gjerne litt olje på overflaten av deigen. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel
størrelse, 30–40 minutter.

Ta deigen ut på melet bakebord. Kna i mer mel hvis deigen er klissete. Del deigen i fire og form emnene til brød. Legg dem i en godt smurt langpanne. Smør med smeltet margarin mellom hvert brød. Dekk med plast, og la brødene etterheve i 20–30 minutter.

Pensle brødene lett med lunkent vann og prikk brødene lett med gaffel.

Sett langpannen på nederste rille i ovnen og stek brødene ved 210 °C i ca. 1 time. Skru ned termostaten til 200 °C det siste kvarteret. Hvelv brødene på rist og prøv om brødene er ferdigstekt ved å trykke lett mot de sammenskjøvne sidene. Går merket ut, er brødene ferdige. Virker brødene litt lite stekt, kan de legges på en plate og stekes videre i 15 minutter. Avkjøles på rist.Bagels

3 kopper varmt vann
1-2 porsjonspakker tørrgjær
Litt vegetabilsk olje
2 egg
6 kopper hvetemel
3 ss brunt sukker (eller honning)
1 ss salt
1 ss sukker

Tilberedning

Bland tre kopper varmt vann med sukker og en pakke tørrgjær og la det stå og godgjøre seg en halv time. Hiv i rundt seks kopper hvetemel, litt om gangen og så mange egg som du har samvittighet til, pluss litt salt. Visp som en gal til du ikke greier mer.

Dump deigen på en melet bordflate før du vasker bollen og oljer den. Kna inn resten av melet til deigen ikke vil ha mer mel og er blitt smidig og fin. Legg den tilbake i den oljete bollen og la den heve til dobbel størrelse.

Mens du venter, meler du bordet igjen, smører bakepapir på langpannen og koker opp vannet med litt brunt sukker i en stor panne. Ta ut deigen og kna til den er blitt elastisk og kutt den i to. Del hver del i to igjen og fortsett til delene er mindre enn en sitron. Rull delene til lange slanger, ca 15 cm, og fest endene til hverandre slik at de ser ut som smultringer. Når du er ferdig med rullingen, vil de første være hevet og klar for koking. (Noen oppskrifter lar også bagelplatene stå under varm grill i ovnen noen minutter før koking).

Mens du lar ovnen varme opp til rundt 200 grader, legger du to og to bageler i det kokende vannet og lar dem koke i omtrent ett minutt på hver side. Når du har fylt en langpanne med bageler, pensler du dem men eggeplomme og vann og strør med sesamfrø eller valmuefrø og steker dem i 20-30 minutter.


Brød i stekepanne

6 dl hvetemel
75 g margarin
1 ts salt
25 g gjær
3 dl vann

Tilberedning

Smuldre margarin og hvetemel med fingrene. Tilsett salt. Løs opp gjæren i lunkent vann og bland i melet.

Elt deigen smidig og la den heve i 15 minutter.

Del deigen i 10 deler. Trill dem til boller og slå dem flate på et meldrysset bord. Kjevle emnene til små leiver. Skjær et mønster i dem med en kniv.

Varm olje i en stekepanne. Stek brødene på begge sider, to av gangen. Bruk ikke for sterk varme. Brødene skal heve seg og bli lysebrune. Serveres varme.

Ciabattabrød

1. dag:

½ ts. tørrgjær
2 dl. kaldt vann
3 ½ dl. hvetemel

Rør ingrediensene sammen, dekk til, la stå natten over i kjøleskapet.

2. dag:

2 ts. tørrgjær
1 ½ dl. lunkent vann
4 ½ dl. hvetemel
1 ts. salt
2 ½ ss. Olivenolje

Tilberedning

Rør fordeigen sammen med de nye ingrediensene.
Klem den løse deigen ned i en smurt form, dekk med plast, og la heve i 2-3 timer.
Del deigen i 6 brød, legg på bakebrett, dryss mel over og hev 1 time.
Varm ovnen til 275 grader, sett brødene i midten, og skru ned temperaturen til 250 grader.
Stekes til de er lys gylne.

Porsjoner: 6 brød

Grove hamburgerbrød

7 dl vann
50 g smør eller margarin
50 g gjær
1 ts salt
1 ss sukker
1 stort egg
ca. 6 dl grov sammalt rug
12-14 dl hvetemel
sesamfrø

vispet egg til pensling

Tilberedning

Smuldre gjær i en bakebolle. Smelt smør og hell i vannet. Løs opp gjæren i litt av deigvæsken som skal holde37 grader. Tilsett resten av væsken, salt, sukker, vispet egg og mesteparten av hvetemelet,. Noe mel trenger du til utbaking senere.

Elt deigen godt. Om den virker litt løs, tilsetter du mer hvetemel. Dekk til deigen med plast eller et fuktig bakeklede og sett bakebollen på et lunt sted. La deigen heve i vel 30 min.

Ha deigen på et melet bakebord. Kna den til den er blank og smidig å arbeide med. Del deigen i 2 like store deler. Rull ut til pølser, del hver lengde i 6 biter. Rull til boller, og klem flate – ca 2 cm tykke. Legg hamburgerbrødene i en smurt langpanne, og la de etterheve i ca 30 min under et håndkle. Pensle med vispet egg og dryss sesamfrø over.

Stek rundstykkene midt i ovnen i 250 grader i ca 15 min. Avkjøles på rist.


Horn

500 gram hvetemel
40 gram sukker
100 gram margarin
2 egg
40 gram gjær
3 dl. Melk

Tilberedning

Lunk melken til 37 grader. Smelt margarinen. Løs opp gjæren i melken. Sukkeret og eggene piskes lett sammen og tilsettes smør, melk og gjærblandingen. Bland i hvetemelet til slutt.

TIPS:
Deig som skal kjevles, eltes minst mulig (den blir seig og vond å få kjevlet ut dersom den eltes for mye).
Deig som skal brukes til brød og boller, eltes godt (for å få løse saftige brød og boller).

Hev deigen ca. 1 time

Etter heving deles deigen i to. Hver del formes til en stor bolle. Kjevle hver bolle til en sirkel ca. ½ cm. tykk. Del hver sirkel i åtte like store trekanter . Rull trekantene sammen, ( begynn ytterst ) og form dem som halvmåner på bakepapir-kledt stekeplate.
Etterheves ca. 30 minutter.

Pensles med sammenpisket egg.
Steketid:225 grader, midterste rille, ca. 10-12 minutter.

Ingers Rugbrød

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner

Tilberedning

Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.

Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.

Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.

Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg.


Klippekrans

2 ½ dl. melk
250 gr. margarin
ca. ½ kg. hvetemel
40 gr. gjær
3 ss. sukker
1 ts. kardemomme

1 ss. sukker
1 ts. kanel
rosiner

Tilberedning

Lunk melken til 37 grader. Rør gjæren ut i melken. Smelt margarinen.

Tilsett margarinen (som ikke må være for varm), og sukkeret.

Bland i kardemomme og hvetemel.

Hev deigen tildekket minst 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut til et rektangel, ca.1/2- 1cm. tykk.

Dryss oppå sukker, kanel og rosiner. Rull leiven sammen.

Klipp så snitt i deigen, som brettes som en ”flik” til hver side.

Etterheves ca. 30 minutter (tildekket).

Pensles med sammenpisket egg og drysses med perlesukker.

Stekes 200 grader, midterste rille, ca. 15-25 minutter.


Nan brød


1/2 kg hvetemel
1 egg
1 pakke tørrgjær
2 1/2 dl lunken melk
1 dl lunkent vann
3 ss maisolje
1/2 ts salt
3 ss sukker

Tilberedning

Bland gjæren inn i melet.
Bland salt, melk og olje og rør godt.
Hell blandingen over i melet og elt inn egg, sukker og vann.
Sett deigen til heving på et lunt sted ca. 30 min.
Sett stekeovnen på 250 grader.
Lag små runde boller som kjevles ut til pannekakelignende brød. Prikk brødet med en gaffel.
Stek brødene på plate med bakepapir i ca. 5 min. Serveres varme.

Porsjoner: 4 personer

Osteboller

25g gjær
2 dl melk
1 dl kesam
2 ss olje
1.5 dl revet ost
1 ss honning/sirup
6-7 dl hv.mel
egg til pensling + litt revet ost

Tilberedning

- Rør ut gjær i kald melk, tilsett kesam, olje, salt, ost og sirup.
- Elt inn mel til en smidig deig
- Heves i 1 time
- Trilles til boller, etterheves til dobbel størrelse
- Pensle med egg, dryss med litt ost på toppen
- Stekes midt i ovnen, 250 gr i ca 8 min.


Rundstykker

11/2 liter vann
160 gr. Margarin.
1-2 pakker gjær
2 kg. Hvetemel

Tilberedning

Smelt margarinen, lunk vannet, bland dette sammen (temperatur ca. 37 grader).
Løs gjæren opp i dette. Bland i hvetemel til passe deig.
Heves tildekket i ca.1 time.

Trill ut til rundstykker, som legges på bakepapirkledd stekeplate.
Etterheves ca. ½ time. Pensle rundstykkene med vann, da blir de litt sprøe på skorpa.

Steketid:200 grader midterste rille, ca. 10-13 minutter.

Porsjoner: Ca. 50 stk.

Sommerbrød

 
 • 7 dl vann
 • 25 g gjær
 • 4 ss olivenolje
 • 1,5 ts salt
 • 0,5 ts sukker
 • 14 dl hvetemel

 

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tilsett 3/4 av oljen, salt og sukker. Elt inn hvetemel. Deigen skal ha en "tykk grøtaktig" konsistens. Tilsett resten av oljen helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30 min. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca 20 min.
Hell litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over gourmetsalt (maldonsalt) og ev rosmarin. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 °C i 20- 30min.
Avkjøl på rist.Yoghurtbrød

 
 • 3 dl vann
 • 3 dl yoghurt naturell
 • 2 ss olje
 • 50 g gjær
 • 2 ts salt
 • 0,5 ts honning, sirup eller sukker (kan sløyfes)
 • 1,5 l hvetemel/grovbakstmel
 • 2 ss olje til elting

 

Varm opp vann, yoghurt og olje til, 37 °C (fingervarmt). Rør ut gjæren i litt av væsken. Tilsett salt, honning/sukker og mel og arbeid sammen til en glatt deig. Tilsett så mye hvetemel at deigen blir blank og smidig og lett å arbeide med Elt deigen lett med olje, slik at oljen smører seg rundt deigen. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 45 min, til den har hevet til dobbel størrelse.
Ha deigen på et melet bakebord, og kna den godt. Del deigen i to emner. Klapp ut til to rektangler, rull deigen fast sammen og legg ev i smurte former, eller form til runde brød og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et kjøkkenklede og la brødene etterheve ca. 20 min. Pensle med lunkent vann. Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 200 °C i ca 30 min.
Avkjøl brødene på rist.Horn med ost og skinke

 
 • 200 g smør
 • 6 dl melk
 • 50 g gjær
 • 2 ts salt
 • 4 ts sukker
 • 1 kg hvetemel
 • revet ost
 • finstrimlet skinke
 • egg eller melk til pensling

 

Oppskrift til 24 horn.

Smelt smør og tilsett melk. Varm til væsken er lunken. Rør ut gjæren i litt av den lunkene væsken. Tilsett resten av ingrediensene og elt sammen til en glatt og smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la den heve i ca 40 min.
Elt deigen om og del den i 3 jevnstore emner. Kjevle hvert emne ut til en rund leiv. Del leiven i 8 spisser. Legg 1/2 - 1 ss finrevet ost og 1/2 - 1 ss finstrimlet skinke på den brede kortenden av trekanten, og rull sammen fra den brede kortenden mot spissen.
Legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk med et klede og etterhev i ca 20 min. Pensle med egg eller melk. Stek i varm stekeovn ved 225 °C på midterste rille i 12-15 min.
Avkjøl på rist.

Tips: Hornene kan lages med 1/2 dl olje og vann for de som ikke tåler melk.

Fine rundstykker

 
 • 7 dl lettmelk
 • 100 g gjær
 • 1 ts salt
 • 2 ss olje
 • 1 kg hvetemel
20 rundstykker.

I ovn ved 225° i ca. 15 minutter.

Varm melken til den er lunken, 37°/fingervarm. Rør ut gjæren, tilsett salt og olje og elt deigen sammen med melet, til den blir blank og smidig. Dekk deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
Elt deigen lett om, trill den til en pølse, som deles i jevnstore emner. Trill ovale rundstykker, som etterheves i ca. 20 minutter.
Pensle rundstykkene med vann eller melk og lag et dypt snitt i dem. Stek rundstykkene midt i ovnen.
SØT GJÆRBAKST

Boller

1½ kg mel
300 gr. Smør
3 ts. Kardemomme
50 gr. Gjær
1 l. Melk
300 gr. Sukker

Tilberedning

Lag vanlig gjærdeig. Gir ca 40 boller. Bruk litt smeltet smør på hendene når du triller ut bollene.

200 grader i ca. 15 min. Midterste rille.

Bergenske skillingsboller

 

Ingredienser:

 • 125 g smør eller margarin
 • 5 dl melk
 • 50 g gjær
 • 125 g sukker
 • 800 – 900 g hvetemel

Fyll: smeltet smør, sukker, kanel og perlesukker

Fremgangsmåte:

Smelt smøret. Ha deretter i melken og varm til fingervarmt, 37°C. Rør gjæren ut i væsken. Tilsett sukker og mel.  Elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin. La deigen heve under plast i ca 40 minutter.

Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 x 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på plate med snittsiden ned. Dekk bollene til med et kjøkkenhånkle, og la dem heve på et lunt og godt sted.

Pensle med vann eller pisket egg og strø over perlesukker før bollene stekes i ovnen på 220°C i 10 – 12 minutter.Havreboller

Ingredienser:

 • 6 dl melk
 • 150 g smør
 • 1 pk gjær
 • 800 g hvetemel
 • 200 g lettkokte havregryn
 • 1,5 dl sukker
 • 2 ts malt kardemomme
 • 3 dl rosiner
 • 1 stk egg til pensling

havregryn til pynt

Fremgangsmåte:

24 boller

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel og havregryn blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.

Del deigen i 24 like store deler. Ha i rosiner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving i ca. 20-30 minutter. Pensle bollene med egg og dryss på havregryn.

Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 5–10 min. Avkjøles på rist.


Kanelboller

 

Ingredienser:

 • 150 g smør
 • 6 dl melk
 • 1 pk gjær
 • 1,5 dl sukker
 • 2 ts malt kardemomme
 • 1 kg hvetemel

Fyll:

 • 100 g mykt smør
 • 6 ss sukker
 • 3 ts malt kanel
 • 1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte:

Smelt smøret, ha i melken og rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter
.
Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 x 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på bakeplate. Legg på et kjøkkenhånkle, og la dem heve på et lunt sted ca. ½ time.

Pensle med pisket egg før bollene stekes i ovnen på midterste rille ved 220°C i 10–12 minutter. Avkjøles på rist.


Klassiske skolebrød

 

Ingredienser:

 • 150 g smør
 • 6 dl melk
 • 1 pk gjær
 • 135 g sukker
 • 2 ts malt kardemomme
 • 1 kg hvetemel

Eggekrem:

 • 5 dl matfløte
 • 5 dl helmelk
 • 2 stk egg
 • 4 stk eggeplomme
 • 70 g maisstivelse (maizena)
 • 150 g sukker
 • 1 stk vaniljestang (kan sløyfes)

egg til pensling

melisglasur og kokosmasse til pynt

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og ha i melken, 37oC. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.

Lag eggekrem: Ha fløte, melk og sukker i en kjele. Varm opp til kokepunktet. Bland sammen egg og eggeplommer i en bolle. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell i den varme fløtemelkblandingen. Rør godt til klumpefri røre. Sett til avkjøling. 

Ha deigen på bordet. Del deigen i 24 like store deler, og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten. Sett dem til heving i ca. 20-30 minutter.

Legg ca. 1 ss med eggekrem på hver bolle. Pensle med egg rundt kanten av bollene og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 min. Avkjøles på rist.
 
Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur. Dypp dem i en skål med kokos.Hveteboller

 

Ingredienser:

 • 3 dl melk
 • 75 g smør
 • ½ pk gjær
 • 75 g sukker
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1 l hvetemel
 • 2 dl rosiner

sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30-40 minutter).

Del deigen i 12-16 like store deler. Ha i rosiner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).

Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 5–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
Vørterbrød

 

Ingredienser:

 • 4 ss mørk sirup
 • 2 dl lunken melk
 • 1 pk gjær
 • ½ flaske vørterøl
 • 1 ts salt
 • ca. 8 dl hvetemel
 • ca. 8 dl siktet rugmel
 • 1 dl sukker
 • 1 ts malt nellik
 • 1 ts malt anis
 • 1 dl rosiner

Fremgangsmåte:

Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca 40 °C. Rør gjæren ut i lunken vørterøl. Lag en relativt løs fordeig av vørterøl/gjærblandingen, salt og siktet hvetemel. La deigen gjære godt opp. Tilsett rugmel, sukker, krydder og sirup/melkeblandingen og elt det hele sammen til en fast og smidig deig. La deigen få heve til dobbelt størrelse.

Elt den om og tilsett rosinene. Del deigen i to eller tre, og form til avlange eller runde brød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover. Legg på plate kledd med bakepapir og etterhev.

Pensle med lunkent vann før brødene settes i ovn ved ca 190 °C i 45 – 50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et matpapir.


For å få en blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene idet de skal ut av ovnen. La dem gjerne få stå litt for åpen dør slik at skorpen tørker igjen.

Julebrød

1 kg kveitemjøl
250 gr sukker
250 gr smør el margarin
50 gr gjær
sukat og rosiner etter ynskje

Tilberedning

Lagast som vanleg søt gjærdeig

Steik ved 175-200 gr i 45 min. Prøv deg fram. Eg brukar 175 gr og 45 min ovn


Totenkringler


         5 dl
melk
 • 100 g gjær
 • 250 g sukker
 • 250 g smør
 • 2 ts malt kardemomme
 • 1 ts hornsalt
 • 2 stk egg
 • 1 kg hvetemel
 • 1 stk sammenvispet egg

Fremgangsmåte

Smelt halvparten av smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Rør inn sukkeret og bland inn mel til det er en svært løs deig. Sett deigen til heving ca. 1 time.

Rør inn resten av smøret (halvsmeltet) og tilsett mer mel til deigen nesten "slipper" bollen. Deigen skal fortsatt være løs. La den heve igjen ca. 1/2 time.

Del så deigen i ca. 80 biter og trill hver bit til 15 cm. lange pølser. Form hver pølse til en kringle og sett dem på smurt stekeovnsplate. Etterhev på platen.

Pensle kringlene to ganger, slik at de blir flotte og blanke og stek dem.

I stekeovnen på midterste rille ved 250 grader ca. 5 minutter.

Server gjerne totenkringlene lunkne.Solskinnsboller med vaniljekrem, appelsin og kanel i svingene

 
 • 5 dl vann eller skummet melk
 • 5 dl appelsinjuice
 • 250 g smør
 • 3 dl sukker
 • 2 stk egg
 • 100 g gjær for søte deiger
 • 3 ts kardemomme
 • 2,1 kg hvetemel
 • 1 stk appelsin, finrevet skall av
 • 4 ts kanel
 • 2 ss brunt sukker
 • 2 dl ferdig vaniljekrem

Fremgangsmåte

Smelt smør, tilsett melk/vann og juice og varm til "fingervarm". Rør ut gjæren i litt av væsken (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet). Rør eggene ut i resten av melken.

Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går. Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank. Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.

Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hvert hver del ut til et rektangel. Dryss over en blanding av brunt sukker, kanel og finrevet skall av appelsin (kun det gule).

Rull sammen. Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og la etterheve i ca 30 min. Lag en grop i hver bolle og legg i 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 o C i 8-10 min.
Avkjøl på rist.

Kefirhorn med marsipan

 • 50 g smør
 • 1,5 dl melk
 • 1,5 dl kefir
 • 50 g gjær
 • 2 ss honning
 • 2 ts salt
 • 450 g hvetemel
 • 100 g marsipan
 • 1 stk egg til pensling

 

Smelt smøret i en kasserolle over svak varme, og hell melken oppi - ikke kefiren. Løs opp gjøren i litt av væsken, og tilsett honning og salt. Hell i resten av melkeblandingen og kefiren. Elt hvetemelet inn i deigen, og elt sammen til deigen er smidig og glatt.
Sett deigen tildekket på et lunt sted, og la den heve i en time. Legg deigen på en melet overflate, og del deigen i to like deler. Bruk en kjevle og rull hver del ut til en sirkel med diameter 30 cm. Del hver sirkel i seks like "pizzastykker".
Del marsipanen i 12 deler, og legg en bit midt på hver trekant. Rull trekanten sammen fra den brede enden. Bøy spissene sammen, for å forme horn. Legg hornene på en stekeplate med bakepapir. Hornene skal etterheve i ca 30 minutter, før de pensles med pisket egg og stekes i femten minutter på 180 grader.God Morgen, Norge kringle

 
 • 175 g smør
 • 5 dl melk
 • 1 stk egg
 • 75 g gjær
 • 150 g sukker
 • 1,5 ts kardemomme
 • 1 kg hvetemel
 • egg til pensling
 • ev. mandelflak og perlesukker til dryss
 • 100 g mandler
 • 1 stk eggehvite
 • 1 dl sukker
 • 4 dl ferdig vaniljekrem
 • ev. rosiner
 • smør
 • sukker
 • kanel
 • ev. rosiner
 • fast eplesyltetøy

 

Smelt smøret og ha i melk og varm til fingervarmt, ca 37 ºC.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet). Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, minst 5 min i kjøkken maskin, tilsett ev. resten av melet. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i 30- 40 minutter.
Velg et av fyllene, eller fyll halve kringlen med hvert sitt fyll.
Mandelfyll lages ved å male mandler, tilsette sukker og eggehvite og arbeide sammen til mandelmasse. Eller bruk mandelmasse fra pose som tilsettes kun vann.
Elt den hevede deigen lett sammen og trill ut til en lang pølse, ca. 1 m. Klem eller kjevle den ut til bredden er ca. 15 cm. Fordel ønsket fyll langsetter midten av deigen. Rull sammen og form til kringlefasong på et stekebrett. Husk å legg skjøten ned. Dekk til og la kringlen etterheve 50-60 min.
Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak og perlesukker.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 190 ºC i 20 -30 min. Avkjøl på rist.Hvetekringle og hveteboller

 
 • 1 l H-melk
 • 350 g smør
 • 350 g sukker
 • 2 stk egg
 • 100 g gjær for søte deiger
 • 3 ts kardemomme
 • 2100 g hvetemel

 

Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken. Rør eggene ut i resten av melken.
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går. Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank. Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min. Ta deigen ut på bakebordet, del i to emner. Del og trill ut det ene emnet til boller, tilsett ev rosiner og sett på bakepapirkledt stekebrett. Kjevle det andre emnet ut til et rektangel, smør over mandelmasse eller en blanding av mykt smør, sukker, kanel og rosiner. Rull sammen og legg på et bakepapirkledt stekebrett med skjøten ned. Dekk til og etterhev i 40-50 min. Stek først bollene på midterste rille i varm stekeovn ved 230 °C i 8-10 min. Pensle ev med egg før og etter steking.
Senk temperaturen til 200 ºC og stek kringlen på nederste rille i 20-25 min.
Kringlen kan ev pensles med egg og drysses med perlesukker og mandelflak før steking.
Avkjøl på rist.Kringle med honningmarinerte epler

 

 • 100 g smør
 • 3,5 dl melk
 • 1 stk egg
 • 50 g gjær
 • 1,5 dl sukker
 • 0,5 ts bakepulver
 • 1 ts kardemomme
 • 0,5 ts salt
 • 11 dl hvetemel
 • 800 g epler
 • 1 dl eplemost eller cider
 • 0,5 stk vaniljestang
 • 1 ss honning
 • ev. rosiner
 • egg til pensling
 • mandelflak til dryss
 • perlesukker til dryss

 

Begynn med fyllet.
Skrell eplene, og del i små biter.
Bland sammen eplemost/cider, splittet vaniljestang og honning. Vend inn eplene og ev rosinene og la dem trekke i marinaden mens deigen heves. Sil av marinaden før eplene brukes i kringelen.
Deig:
Smelt smøret og ha i melk og varm til fingervarmt, ca 37 ºC.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle. Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, tilsett ev. resten av melet. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i ca 30 minutter.
Ha den hevede deigen på bakebordet, elt lett sammen og trill ut til en lang pølse, ca. 1 m. Klem eller kjevle den ut til bredden er ca. 15 cm. Fordel de avsilte eplebitene langsetter midten av deigen. Brett sammen og form til kringlefasong på et stekebrett. Husk å legg skjøten ned. Dekk til og la kringlen etterheve 40-50 min.
Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak og perlesukker.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i 20 -30 min. Avkjøl på rist.
Kringlen egner seg godt til frysing.Fruktbrød

 
 • 50 g smør
 • 7 dl melk
 • 1 beger kesam (1% eller 8% fett)
 • 2 stk egg
 • 100 g gjær (for søte deiger)
 • 2 dl sukker
 • 1,5 ts malt kardemomme
 • 0,5 ts salt
 • 1,4 kg hvetemel
 • 300 g tørket frukt, f.eks rosiner, svisker, aprikos
 • smeltet smør
 • perlesukker
 • mandelflak

 

(deigen kan også brukes til boller, kanelsnurrer, kringle, skolebrød)
Smelt smør, tilsett melk og visp ut kesam og egg i væsken. Varm til lunken og rør ut gjæren i litt av væsken (tørrgjær blandes i hvetemelet). Tilsett sukker, kardemomme og salt. Elt inn hvetemel til en glatt og smidig deig. Dekk deigen med plast og la den stå lunt til heving, ca 30 min (til den er dobbel så stor).
Ta deigen ut på et melet bakebord og elt inn tørket frukt.
Form til 2 eller 3 brød. Legg i smurte brødformer. Etterhev under klede i ca 1 time. Pensle med smeltet smør og dryss over perlesukker og mandelflak.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i ca 45 min.
Avkjøl på rist


Epleboller

 
 • 300 g smør
 • 1 l melk
 • 100 g gjær
 • 300 g sukker
 • 3 ts kardemomme
 • 2 kg hvetemel (mulig du må plusse på ca 5 % ekstra mel)
 • 5 dl syrlige epleterninger
 • 3 dl rosiner
 • vispet egg til pensling, ev. perlesukker til dryss

 

Deigen kan lages for hånd eller i kjøkkenmaskin.
Smelt smør, tilsett melk og varm til blandingen er fingervarm, 37 ºC. Fersk gjær røres ut i litt av den lunkne væsken. Tørrgjær blandes rett i hvetemelet. Tilsett sukker og kardemomme. Elt inn hvetemel til en glatt, ikke for fast deig. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse (ca 30 min) Ha deigen over på et melet bakebord, elt inn epleterninger og del opp i 30 emner og form til glatte runde boller. Bruk så lite mel som mulig ved utbaking. Legg bollene på smurt eller bakepapirkledt stekebrett, dekk til med et klede og la bollene etterheve i ca 1 time.
Pensle bollene med sammenpisket egg og dryss med perlesukker. Stek eple og rosinbollene i forvarmet stekeovn 225 ºC på midterste rille i 12-15 min.
Avkjøl bollene på rist.

Hvetekringle

 

Ingredienser

 • 600 g hvetemel
 • 75 g sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 200 g meierismør
 • 50 g gjær
 • 3 dl melk
 • 3 stk egg
 • 250 g rosiner
 • 100 g mandler, hakkede

 

Stekes på 220 °C i ca 20 min.

Bland mel, sukker og kardemomme i bakebollen. Smuldre i smøret. Løs gjæren opp i den lunkne melken. Visp eggene lett sammen. Ta av litt til pensling og rør resten i melkeblandingen. Rør deigvæsken i melblandingen. Elt deigen godt, dekk den til og la den heve til dobbel størrelse. Elt deigen lett i litt mel på bordet og trill den til en lang pølse. Klem den flat og fordel rosiner og halvparten av mabdlene langs midten. Brett deigen over fyllet. Form den til kringle på stekeplaten og pass på at skjøten kommer under. Etterhev kringlen ca. 20 minutter, pensle med egg, dryss på resten av mandlene og stek den på.

Trondheimsrose

 
 • 225 g smør
 • 5 dl melk
 • 100 g gjær
 • 120 g sukker
 • 0,5 ts salt
 • 1 stk sitron, skallet av den
 • 3 stk egg
 • 1 kg hvetemel
 • 50 g mykt smør
 • 2 ss sukker
 • 2 ts kanel
 • 4 ss rosiner
 • 2 ss hakkede mandler
 • egg til pensling

 

Smelt smør og tilsett melk. Løs gjæren opp i litt av den "fingervarme" væsken. Tilsett resten av væsken, sukker, salt, revet skall av sitron og halvpisket egg. Ha i hvetemel og bland sammen til en ikke for fast deig. Ikke arbeid deigen så mye at den blir seig. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse i 45 - 50 min.

Ha deigen ut på et bakebord og trill ut til en "laaang" pølse. Klapp eller kjevle ut til ca. 20 cm. bredde. Rør sammen alle ingrediensene til fyllet og smør blandingen ut over deigen. Rull sammen til en fast "pølse". Bruk en skarp kniv og del "pølsa" i to langsetter. Snurr de to delene sammen, slik at snittflatene vender ut. Form til en krans og legg på et stekebrett som er smurt eller som det ligger bakepapir på. Etterhev under klede i ca. 25 min.
Pensle med sammenpisket egg.
Stek på nederste rille i varm stekeovn på 200 ºC i ca. 30 min.

Tips:
Hvis du ikke vil ha melisglasur på kringlen, kan den drysses med perlesukker før den settes i stekeovn.

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE