SOMMERBLOMSTER
BALKONG OG BLOMSTER
Selv på balkonger hvor du knapt har plass til å tenke, finnes det mange blomstrende muligheter.
Det er bare fantasien, sollys og temperatur, som setter grenser for hvordan du kan dekorere balkongen, eller den lille terrassen, med blomster og planter.

Mye sol til sommerblomstene
De aller fleste sommerblomstene vil klare seg, og trives best, i full sol, og det er noen som tåler å tørke mer enn andre blomster.
Isbegonia og Slyngpelagonia er en plante som tåler noe tørke.
Vanlig pelargonium, petunia og sølvkrans tåler også å tørke litt.
Planter med tynt bladverk vil ikke tåle å tørke noe særlig.
De fleste sommerblomstene trenger mye sollys, og velger du planter som trenger mye sol må du også regne med at de kommer til å drikke mye vann.
Gjødsel
Gjødsel er også i favorittkosten til sommerblomstene.
Gir du plantene gjødsel noen ganger i løpet av sommersesongen, i tillegg til vannmengdene de krever, vil blomstene holde lenge.
Ønsker du å ha blomstring gjennom hele sommeren på balkongen, kan det være lurt å velge planter som enten blomstrer hele tiden, eller som blomstrer på forskjellige tidspunkter.
OBS, OBS!
Blomstene kan du plante i kasser, krukker, potter, henge i ampler i taket - eller fest pottene på rekkverket på utsiden av balkongen.
Gjør du det siste bør det ikke være gangtrafikk under balkongen, og det kan være smart å sjekke med borettslaget eller boligsameiet om det finnes regler for slik dekorasjon av balkongen.
Det er ikke bare flaut, men kan også være direkte farlig om blomsterkrukkene faller ned og treffer noen i hodet.
Slik sår du sommerblomstene
Når du sår grønnsaker eller urter, kan du så i snorrette rader. Skal du så et større felt med sommerblomster derimot, lager du furer i jorda som er halvsirkler for å få et mer naturlig uttrykk. Det ser ikke spesielt naturlig ut hvis plantene vokser opp i sirlige rader! Du kan også strø frøene fritt utover, men da blir gjerne jobben med å tynne småplantene større.
1. Gjør klar jorda der du skal så.
Sørg for at området er ugressfritt, og at jorden er godt bearbeidet. Bruk spadegreip til å preparere hard leirjord, og bland inn sand og/eller torv for å forbedre jorda om nødvendig. Til slutt raker du over området, og passer på å plukke ut større steiner o.l. Er jorda bra fra før, raker du bare det øverste jordlaget med metallrive.
2. Lag furer til frøene.
Så blomster i furer som er halve sirkler, eller del inn i myke felt for bredsåing. Felt kan markeres med sand eller kritt, slik at du lettere ser hvor du skal så.
3. Spre frøene utover.
Mindre frø kan blandes med sand for lettere å spres jevnt. Når du har sådd, raker du forsiktig over området. For større frø må du lage furer, disse raker du forsiktig over slik at jorda detter ned i furene og dekker de igjen. "Baksiden" på en metallrive kan brukes til å lage rette furer med, ellers gjør en liten pinne jobben.
4. Vann godt!
5. Merk såstedet.
Merk rader eller felt med merkepinner påført plantens navn (og gjerne sådato). Sår du tidlig, kan det lønne seg å legge hvit fiberduk over for å gi plantene ekstra varme og gode forhold.
6. Hold jorda fuktig.
Du må ikke la jorda tørke ut. Dette er spesielt viktig når plantene såvidt har spirt.
7. Tynn ut!
Når plantene har tydelige blader og er i god vekst, er det på tide å tynne ut.
Sjekk hva planteavstanden skal være - det skal stå på frøpakka - og tynn ut deretter. Blir plantene stående for tett, blir veksten dårlig og plantene små og pjuskete. Det beste tidspunktet for tynning er når jorden er fuktig og været mildt. Med litt flaks kan du plante om det du tynner vekk andre steder i hagen, men det er ikke alltid småplantene klarer flyttingen.
HVORDAN VANNER VI:
Sommeren bringer både stekende sol, regnvær, vind og kulde.
Slik passer du på at blomstene får riktig mengde vann:
1. Vann om morgenen i stedet for om kvelden. Da fordamper ikke vannet så raskt, og det blir mindre fuktig om kvelden når sneglene kommer på besøk.
2. Det er viktig at plenen får nok vann når du først vanner. Såkalt skvettvanning fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.
Eldre plener på dyp jord klarer seg med en rotbløyte hver 14. dag.
3. En rotbløyte vil si 20-30 mm nedbør. Setter du en tom blikkboks på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann. Mål vannstanden i boksen.
4. De aller fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte.
5. Unngå vanning i solskinn, da fordamper det meste av vannet. Vann helst i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær.
6. Vanner du i solskinn, kan du risikere sviskader på enkelte blader og bleking av blomstene - spesielt på mange sommerblomster. Hvis mulig, vann jorda og ikke plantene.
7. Sommerblomster
i ampler og krukker trenger hyppig vann på det varmeste. Det finnes ulike gelebaserte produkter å blande inn i jorda for å holde på fuktigheten.
8. Frukt og grønnsaker skal ha jevn vanning. Sprekkskader på tomater oppstår typisk ved ujevn vanntilførsel.
9.Jordbær krever vann fra blomstring til fruktsetting, og mens frukten modnes. Pass på at plantene ikke har det for tørt.
10. Husk å vanne etter gjørtsling. Pellets i plenen eller på planter gir sviskader hvis de ikke får nok vann og løser seg opp.
11. Juster knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Med litt lengde tåler gresset bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt. La gresset være litt lenger enn normalt før du stikker på ferie.
12. Har du surjordsplanter som f.eks Rhododendron, kan du ta vare på regnvannet og vanne med det. Sett store bøtter under nedløpet fra takrenna.
13. En kort runde med hageslangen over plantene er sjelden nok vann. Det kan lønne seg å stikke fingeren i jorda (!) og kjenne om det er vått lenger ned enn de øverste par centimeterne.
14. Dryppvannslange kan være lurt når du anlegger blomsterbedet ved husveggen eller kjøkkenhagen.
15. Dekk jorda. Gressklipp, bark e.l. holder på fuktigheten i jorda. Husk at bark forbruker nitrogen, og du må gjødsle plantene litt mer enn ved dyrking uten bark.