DIV. BLOMSTERTIPSSOMMERBLOMSTER

BALKONG OG BLOMSTER


Selv på balkonger hvor du knapt har plass til å tenke, finnes det mange blomstrende muligheter.

Det er bare fantasien, sollys og temperatur, som setter grenser for hvordan du kan dekorere balkongen, eller den lille terrassen, med blomster og planter.


Mye sol til sommerblomstene

De aller fleste sommerblomstene vil klare seg, og trives best, i full sol, og det er noen som tåler å tørke mer enn andre blomster.


Isbegonia og Slyngpelagonia er  en plante som tåler noe tørke.

Vanlig pelargonium, petunia og sølvkrans  tåler også å tørke litt.

Planter med tynt bladverk vil ikke tåle å tørke noe særlig.


De fleste sommerblomstene trenger mye sollys, og velger du planter som trenger mye sol må du også regne med at de kommer til å drikke mye vann.


Gjødsel

Gjødsel er også i favorittkosten til sommerblomstene.

Gir du plantene gjødsel noen ganger i løpet av sommersesongen, i tillegg til vannmengdene de krever, vil blomstene holde lenge.

Ønsker du å ha blomstring gjennom hele sommeren på balkongen, kan det være lurt å velge planter som enten blomstrer hele tiden, eller som blomstrer på forskjellige tidspunkter.OBS, OBS!

Blomstene kan du plante i kasser, krukker, potter, henge i ampler i taket - eller fest pottene på rekkverket på utsiden av balkongen.

Gjør du det siste bør det ikke være gangtrafikk under balkongen, og det kan være smart å sjekke med borettslaget eller boligsameiet om det finnes regler for slik dekorasjon av balkongen.

Det er ikke bare flaut, men kan også være direkte farlig om blomsterkrukkene faller ned og treffer noen i hodet.


 

Slik sår du sommerblomstene

Når du sår grønnsaker eller urter, kan du så i snorrette rader. Skal du så et større felt med sommerblomster derimot, lager du furer i jorda som er halvsirkler for å få et mer naturlig uttrykk. Det ser ikke spesielt naturlig ut hvis plantene vokser opp i sirlige rader! Du kan også strø frøene fritt utover, men da blir gjerne jobben med å tynne småplantene større.
1. Gjør klar jorda der du skal så.

Sørg for at området er ugressfritt, og at jorden er godt bearbeidet. Bruk spadegreip til å preparere hard leirjord, og bland inn sand og/eller torv for å forbedre jorda om nødvendig. Til slutt raker du over området, og passer på å plukke ut større steiner o.l. Er jorda bra fra før, raker du bare det øverste jordlaget med metallrive.

2. Lag furer til frøene.

Så blomster i furer som er halve sirkler, eller del inn i myke felt for bredsåing. Felt kan markeres med sand eller kritt, slik at du lettere ser hvor du skal så.

3. Spre frøene utover.

Mindre frø kan blandes med sand for lettere å spres jevnt. Når du har sådd, raker du forsiktig over området. For større frø må du lage furer, disse raker du forsiktig over slik at jorda detter ned i furene og dekker de igjen. "Baksiden" på en metallrive kan brukes til å lage rette furer med, ellers gjør en liten pinne jobben.

4. Vann godt!

5. Merk såstedet.

Merk rader eller felt med merkepinner påført plantens navn (og gjerne sådato). Sår du tidlig, kan det lønne seg å legge hvit fiberduk over for å gi plantene ekstra varme og gode forhold.

6. Hold jorda fuktig.

Du må ikke la jorda tørke ut. Dette er spesielt viktig når plantene såvidt har spirt.

7. Tynn ut!

Når plantene har tydelige blader og er i god vekst, er det på tide å tynne ut.

Sjekk hva planteavstanden skal være - det skal stå på frøpakka - og tynn ut deretter. Blir plantene stående for tett, blir veksten dårlig og plantene små og pjuskete. Det beste tidspunktet for tynning er når jorden er fuktig og været mildt. Med litt flaks kan du plante om det du tynner vekk andre steder i hagen, men det er ikke alltid småplantene klarer flyttingen.


HVORDAN VANNER VI:

Sommeren bringer både stekende sol, regnvær, vind og kulde.

Slik passer du på at blomstene får riktig mengde vann:

1. Vann om morgenen i stedet for om kvelden. Da fordamper ikke vannet så raskt, og det blir mindre fuktig om kvelden når sneglene kommer på besøk.

2. Det er viktig at plenen  får nok vann når du først vanner. Såkalt skvettvanning fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.

Eldre plener på dyp jord klarer seg med en rotbløyte hver 14. dag.

3. En rotbløyte vil si 20-30 mm nedbør. Setter du en tom blikkboks på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann. Mål vannstanden i boksen.

4. De aller fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte.

5. Unngå vanning i solskinn, da fordamper det meste av vannet. Vann helst i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær.

6. Vanner du i solskinn, kan du risikere sviskader på enkelte blader og bleking av blomstene - spesielt på mange sommerblomster. Hvis mulig, vann jorda og ikke plantene.

7. Sommerblomster i ampler og krukker trenger hyppig vann på det varmeste. Det finnes ulike gelebaserte produkter å blande inn i jorda for å holde på fuktigheten.

8. Frukt og grønnsaker skal ha jevn vanning. Sprekkskader på tomater oppstår typisk ved ujevn vanntilførsel.

9.Jordbær krever vann fra blomstring til fruktsetting, og mens frukten modnes. Pass på at plantene ikke har det for tørt.

10. Husk å vanne etter gjørtsling. Pellets i plenen eller på planter gir sviskader hvis de ikke får nok vann og løser seg opp.

11. Juster knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Med litt lengde tåler gresset bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt. La gresset være litt lenger enn normalt før du stikker på ferie.

12. Har du surjordsplanter som f.eks Rhododendron, kan du ta vare på regnvannet og vanne med det. Sett store bøtter under nedløpet fra takrenna.

13. En kort runde med hageslangen over plantene er sjelden nok vann. Det kan lønne seg å stikke fingeren i jorda (!) og kjenne om det er vått lenger ned enn de øverste par centimeterne.

14. Dryppvannslange kan være lurt når du anlegger blomsterbedet ved husveggen eller kjøkkenhagen.

15. Dekk jorda. Gressklipp, bark e.l. holder på fuktigheten i jorda. Husk at bark forbruker nitrogen, og du må gjødsle plantene litt mer enn ved dyrking uten bark.

 ANDRE BLOMSTERTIPS:


Stell av roser

 • Vask vasen med klorin
 • Bruk en skarp kniv.
 • Ta bort alle blader som kommer ned i vannet.
 • Snitt stilken ved å skjære langsgående skrått.
 • Sett rosene i varmt vann ca. 50-60 grader.
 • Bruk alltid holdbarhetsmiddel i vannet.Stell av Orkidé

Blomstringstiden til orkide'n varierer, vanligvis fra 3 - 8 mnd i året. Ved å klippe av den øverste delen av stengelen etter blomstring, kan man få fram nye knopper fra anlegg ved det eneste stengelleddet. Planten vil selv vise  hvor en skal kutte: Den visner ned til et ledd. Man skal klippe av den visne delen. Visner den helt ned, så klippes den helt ned. Da kommer det ny stengel helt nedenfra bladfestet, men det kan ta litt tid.

Phalaenopsis vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke i direkte sol, eller over varmekilder. Der blir det for varmt og tørt. Det fører til at planten feller knopper, og / eller får inntørkede og skrukkete blader og luftrøtter. Når planten ikke blomstrer, kan den godt stå litt kjøligere, f.eks. i soveromsvinduet, og samle krefter. MEN - den tåler ikke temperaturer under 15 grader. Trekk er også en effektiv måte å drepe en orkidé på, så hvis man skal lufte, må man flytte orkidéen til et annet rom.

Den beste måten en kan vanne orkidéen  på,er å holde potten under lunkent vann i noen sekunder, så den blir gjennomvannet uten å bli druknet. Pass på at den får renne godt av seg før den settes  tilbake i potten og vinduskarmen. Den må IKKE stå med røttene i vann!
Dette  gjøres ca en gang i uka, oftere når det er varmt i været. Gjødsel er fint en gang i måneden, da brukes orkidégjødning og følg bruksanvisningen.

Stell av tulipaner

Kutt stilkene rett over med en skarp kniv

 • Sett dine tulipaner i vann med plasten på
 • La tulipanene stå med plasten på å trekke vann i en time
  (så blir de rette og fine)
 • Sett tulipanene kjølig om natten så holder de lenger
  - tulipaner drikker mye vann, så se til at det alltid er vann i vasen
 • Snitt tulipanene på nytt etter 3 - 4 dager og gi dem rent vann
 • Vask alltid vaser med klorin.


Stell av blomsterbukett

Vask vasen med klorin

 • Bruk en skarp kniv, rose/tapetkniv
 • Ta bort alle blader som kommer i vannet
 • Snitt stilken ved å skjære langsgående skrått
 • Bruk lunkent vann
 • Ha alltid holdbarhetsmiddel i vannet
 • Unngå plassering i sterkt sollys eller i nærheten av fruktfat
 • Snitt stilkene på nytt etter 3-4 dager og
  fyll på med rent vann
 • Sett blomstene kjølig på natten så
  holder de lenger

 

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE